Головна / Різні цікавинки / 14 цікавих фактів про горобців

14 цікавих фактів про горобців

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Оцініть статтю!)
Loading...
 
 

Горобці — всюдисущі маленькі пташки, які для більшості людей настільки звичними, що їх просто ніхто не помічає. Але ці птахи далеко не так прості, як ми звикли думати! Тому ми зібрали добірку цікавих фактів про горобців.

e4b23505b5ffc6f37f1e9e2241890eb8

Цікаві факти про горобців

  • Горобці живуть не тільки на більшій частині Євразії — вони повсюдно зустрічаються на всій території Африки, а також Північної Америки.
  • Горобці успішно освоїли людські поселення, і охоче селяться поряд з людьми.
  • Вага дорослого горобця складає всього лише 25-35 грам, іноді трохи більше.
  • Горобцях властивий прояв моногамії — ці пташки нерідко утворюють постійні пари і живуть разом все життя.
  • Середній термін життя горобця — близько чотирьох років, хоча відомі випадки, коли ці птахи проживали більше десяти років.
  • У рік горобці розмножуються не один раз, а два або три, в залежності від ареалу проживання. В Африці, наприклад, вони зазвичай заводять потомство тричі за рік.
  • Перший пам’ятник горобцю за його боротьбу з комахами-шкідниками був зведений в США, в Бостоні, в XIX столітті. Це відбулося незабаром після того, як горобці були завезені в США для боротьби з гусеницями.
  • У 60-х роках минулого століття в Китаї було знищено кілька мільярдів горобців, так як вважалося, що вони шкодять посівам. Це послужило причиною екологічної катастрофи, адже із зменшенням поголів’я горобців безконтрольно розплодилися комахи, які знищили набагато більше посівів, ніж птахи. В результаті вибухнув голод, а горобців Китаю довелося закуповувати за кордоном.
  • Горобці люблять купатися в піску. Насправді вони так очищають пір’я. Взимку вони нерідко купаються в снігу.
  • Горобець не може перебувати в повітрі без відпочинку більше чверті години.
  • Під час польоту серце горобця здійснює до тисячі ударів в хвилину.
  • Вчені встановили, що батьківщина горобчиків — Південно-Східна Азія.
  • Каштановий горобець — справжній агресор. Він не будує своїх гнізд, воліючи виганяти інших птахів і займати їх житло.
  • Сніговий горобець будує свої гнізда в горах на висоті до 5000 метрів над рівнем моря.

 
Loading...
comments powered by HyperComments