Главная / Відео / У Бразилії зняли «дощ з павуків»

У Бразилії зняли «дощ з павуків»

Жителі східного штату Бразилії Мінас-Жерайс сфотографували скупчення павуків в небі. Вони назвали це явище «павуковим дощем». Біолог пояснив, що так полюють павуки Parawixia bistriata. Про це повідомляє видання The Guardian.

У соціальних мережах поширилися фото і відео, на яких видно скупчення павуків, які пересуваються наче по повітрю. Найбільшу популярність набрав ролик Жоао Педро Мартінеллі Фонсеки (Joаo Pedro Martinelli Fonseca), який під час поїздки до родичів зауважив, що все небо вкрите чорними крапками. За його словами, цей феномен його приголомшив, особливого, коли один з павуків впав в машину через відкрите вікно.

Бабуся хлопчика розповіла місцевим ЗМІ, що насправді павуків спостерігалося більше, ніж помітно на відео. Вона підтвердила, що бачила подібне і раніше, завжди в сутінках вкрай спекотних днів. У 2013 році те ж саме спостерігали жителі міста Санту-Антоніу-да-Платина.

Професор Федерального університету Мінас-Жерайс Адальберто дос Сантош (Adalberto dos Santos) роз’яснив причину явища. За його словами, павуки Parawixia bistriata ведуть соціальний спосіб життя. Вони живуть колоніями: вдень гніздяться в гігантській, щодо їх розмірів, кулі, а під вечір виходять полювати. Між кущами і деревами вони плетуть величезну мережу з павутини – вона може досягати чотирьох метрів у ширину і трьох метрів у висоту. Її нитки настільки тонкі, що ледве помітні для людського ока, тому створюється ілюзія, ніби павуки парять в повітрі. Вночі арахніди ловлять здобич, якою зазвичай стають комахи, але іноді і маленькі птахи, а з світанком повертаються в лігво.

Адальберто дос Сантош зазначив, що отрута Parawixia bistriata не небезпечна для людей, а відчуття від укусу можуть бути порівняні з тими, які відчувають люди при укусі червоної мурашки.

До цього павуки не раз показували широке розмаїття в поведінці. Наприклад, в листопаді минулого року дослідники з Китайської академії наук в Юннане провели ряд експериментів на павуків Toxeus magnus, що належать до сімейства павуків-скакунів (Salticidae). Вони помітили, що самки годують своїх дитинчат молоком протягом перших 40 днів їх життя.

 
comments powered by HyperComments