Головна / Різні цікавинки / Займаві факти про косаток

Займаві факти про косаток

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Оцініть статтю!)
Loading...
 
 

Основне:

Дельфіни косатки є найбільшими представниками сімейства дельфінових. Вони є хижаками вищого порядку, тобто ніхто з тварин у дикій природі не полює на них. Загрозу для них представляє виключно людина. Косатки можуть полювати навіть на великих китів і акул. Іноді їх називають «морськими вовками», так як вони можуь полювати групами, як зграї вовків.

Самці косаток досягають в довжину 6-8 метрів і можуть важити до 10 тонн. Самки трохи менше — 5-7 метрів в довжину і важать в середньому 7,5 тонн. Косатки, незважаючи на свої величезні розміри, є одними з найшвидших морських ссавців на планеті і можуть досягати швидкості від 35 до 55 кілометрів на годину.

Вчені прогнозують, що один вид косаток, найімовірніше, може розділитися на 3-5 різних підвидів. У різних місцях косатки їдять різну їжу. Наприклад, в північно-західній частині Тихого океану їх раціон на 90 відсотків складається з лосося, інші популяції харчуються  черепахами, тюленями, оселедцями і тунцями.

За допомогою довгих (до 13 сантиметрів) зубів косатки можуть легко справлятися з акулами, утримуючи їх догори ногами протягом 15 хвилин. Косатки навіть можуть їсти птахів. Відомі випадки, коли косатки відригують переварену рибу на поверхню води для залучення чайок, а потім нападають на них. Цей випадок був помічений у косаток, що живуть в неволі. Ще 4 косатки стали копіювати таку ж поведінку.

Косатки — соціальні і дуже розумні тварини. Деякі популяції косаток утворюють сімейні групи по материнській лінії, відомі як невеликі стада, які є найбільш стабільними серед всіх видів тварин. Виявляється, існують резидентні та транзитні популяції косаток. Резидентні популяції їдять більше риби, а транзитні харчуються тюленями і іншими морськими ссавцями.

Косатки знають складні мисливські техніки, а також використовують спеціальні звуки, які специфічні для кожної окремої групи і передаються з покоління в покоління.

Самка косаток досягає статевої зрілості у віці приблизно 15 років. Вагітність триває 17 місяців, самки дають потомство приблизно раз в 5 років і народжують зазвичай 1 дитинча. У стадах-резидентах дитинчата можуть з’явитися на світ в будь-який час року, але зазвичай це трапляється взимку. Протягом перших 6-7 місяців смертність серед малюків дуже висока — приблизно половина дитинчат гине. Згідно зі спостереженнями в різних регіонах, як самки, так і самці стада беруть участь в турботі про дитинчат.

Самки можуть давати потомство до 40 років, тобто за своє життя у них може бути близько 5 дитинчат. Тривалість життя самок в дикій природі в середньому 50 років, але вони можуть жити і довше — 80-90 років.

Статева зрілість самців настає також в 15 років, однак до 21 року вони зазвичай не вступають у сексуальні зв’язки. У дикій природі самці живуть менше самок — приблизно 29 років, максимальний вік самців — 50-60 років.

Місця проживання:

Косатки мешкають в усіх океанах і в більшості морів від екватора до полюсів, в різних по температурі водах. Через їх глобального поширення, щільності популяцій і чисельності складно оцінити, скільки особин косаток налічується у світі, але відомо, що найбільше косаток мешкає у високих широтах і недалеко біля узбережжя.

Іноді косатки можуть запливати в прісні води, де їх навіть помічали на відстані 160 кілометрів від узбережжя океану.

 

Поки вчені сперечаються над тим, чи є косатки одним видом або включають кілька підвидів, складно сказати, чи загрожує їм небезпека зникнення.

Деякі експерти стверджують, що через скорочення кількості їжі і забруднення навколишнього серед популяції косаток скоротилися на 30 відсотків за останні 3 покоління.

В кінці 2005 року популяція південній резидентної популяції косаток, які мешкали біля узбережжя канадської провінції Британська Колумбія і американського штату Вашингтон, Була занесена в Червону книгу.

Також косатки страждають через занепокоєння, викликаного шумом і судами.

Цікаві факти:

— Мозок косатки другий за вагою серед ссавців.

— Косатки є найпоширенішим видом серед ссавців після людини.

— Окремі особини косаток можуть відрізнятися по спинному плавника і сідловидна плямі на спині. Хоча забарвлення косаток має деякі загальні властивості, окремі представники розрізняються  по унікальному поєднанню білого і сірого кольорів на сідловидна плямі, а також за формою плям.

— Косатки часто є героями міфів різних тубільних народів, маючи саму різну репутацію: наприклад, їх могли вважати душами людей, а також безжальними вбивцями.

— Косатки і чорні дельфіни є єдиними видами, крім людини, у яких самки проходять період менопаузи і можуть жити ще кілька десятиліть, не даючи потомства.

— Всі члени зграї косаток — резидентів використовують схожі крики, які вважаються їх своєрідним «діалектом». Діалекти складаються з особливого числа і типів повторюваних звуків. Вони зберігаються незмінними протягом довгого часу. Ці звуки та структури властиві окремим групам.

— Так як самки можуть жити до 90 років, близько 4 поколінь живуть в одній групі і разом подорожують. Члени групи розділяються всього на пару годин для того, щоб знайти партнерів або під час пошуків їжі.

Натхнення: www.ouramazingplanet.com

Інформація зі сайту: http://cikavosti.com

[poll id=»1″]

 
Loading...
comments powered by HyperComments