Поради

Іменні ікони, коли ваш «особистий» покровитель завжди поруч

Без перебільшення, особиста іменна ікона грає в житті людини особливу роль. Вона більше за всіх духовно пов’язана зі своїм/своєю тезкою. В православ’ї дуже багато Святих, Великомучеників та Учнів Христа, чиї імена навіки закарбовані серед найпочесніших та найособливіших Божественних образів. При земному житті всі вони мали певні випробування, пройшовши які – здобули святість та вознеслися на небо, щоб звідти допомагати простим смертним.

діляться на чоловічі та жіночі образи. При таїнстві хрещення, до кожного з нас «прикріплюється» власний Янгол Охоронець. Як правило, це тезоіменний Святий на ім’я, що дали нам батьки при народженні, проте, якщо воно не збігається з переліком, священик, що проводить обряд – може обрати його, згідно з канонами православної церкви. Ніхто не залишиться без власного заступника, що буде вести його по життю, підтримувати та давати поради.

Що потрібно знати про свого іменного Святого?

Сьогодні, при різномаїтті технік та стилів виконання образів, у вас є безліч варіантів вибору. Проте, слід пам’ятати декілька важливих моментів при виборі:

  • іконографія такої ікони передбачає декілька типів зображення Святого чи Святої. Це можуть бути оплічні, огрудні, поясні та ростові образи. Частіше за все, саме іменні святі купуються у повний зріст;
  • іконописне зображення «говорить з нами» мовою символізму, тож звертайте увагу на знаковість образу. Риси обличчя, рухи, поворот голови – це ті додаткові елементи, що також мають велике значення;
  • для подарунка чи замовлення іменної ікони не потрібен привід. Тезоіменним Святим чи Святою можна обзавестися будь-коли. Якщо ви хочете зробити дар дитині, то це частіше за все будуть Родини, Христини чи її перший День Народження;
  • якщо вашого імені немає серед образів, то обирається або співзвучне ім’я (Карина – Катерина, Юрій – Георгій), або Святий чи Свята, чиє свято найближче до вашого дня народження. Як правило, це та іменна ікона, чий день вшанування відбувається на наступний день після вашого народження;
  • охрещувати образ додатково чи нести таку ікону в церкву – не потрібно. Якщо у вас немає ще домашнього іконостаса, слід просто обрати для зображення достойне місце в будинку, та щиро підносити молитви.

Православна церква не має заборони на придбання іменної ікони, навіть якщо ви ще не охрещені чи рідко відвідуєте Божий храм. Тому ці образи вже давно перевели до рангу таких собі охоронних «оберегів» та дарують близьким, коханим та друзям, коли виникає таке бажання. Слід пам’ятати, що це Святі ще й протегують певному роду діяльності чи професії. Отже, якщо ви, наприклад, зайняті в сфері науки, то вам в житті стануть в нагоді образи Кирила чи Мефодія, навіть якщо вас звуть не так. Коли ви задіяні в будь-якій ризиковій сфері, то вам слід звертатися до Святої Варвари. Під її опікою перебувають пожежники, МНС, альпіністи, поліцейські та військовослужбовці.

Кожний іменний образ – це унікальна святиня, яка здатна допомогти у будь-якій, навіть найскладнішій життєвій ситуації. Проте, йти до неї потрібно з великим серцем й тоді ваш «особистий Янгол» буде оберігати вас, давати пораду, слухати та наставляти на істинний шлях до Бога.


Підписуйтеся на нас в Гугл Новини, а також читайте в Телеграм і Фейсбук


Back to top button