Главная / Різні цікавинки / Цікаві факти про сніжного барса

Цікаві факти про сніжного барса

 
 

Снігові барси дивовижні представники сімейства котячих. Одночасно м’язисті і граціозні, вони живуть переважно високо в горах. На жаль, весь їх вид знаходиться під загрозою зникнення.

4-06-12-2016-600-450

  • Снігові барси здатні здійснювати неймовірні стрибки до шести метрів в довжину і трьох метрів у висоту.
  • Максимальна висота, на якій був виявлений сніговий барс, становить близько шести кілометрів над рівнем моря.
  • Снігові барси занесені в Червону книгу як вид, що знаходиться на межі вимирання.
  • Інша назва снігового барса ірбіс, що в перекладі з тюркської мови означає сніговий кіт.
  • Навіть в наші дні снігові барси слабо вивчені, так як важкодоступність ареалу їх проживання ускладнює будь-які дослідження.
  • Снігові барси володіють короткими м’язистими лапами і надзвичайно довгим хвостом, який під час бігу на високій швидкості і під час стрибків використовується ними як кермо. У довжину ірбіси можуть досягати двох метрів (разом з хвостом).

3-06-12-2016-600-536

  • Самки снігових барсів приносять потомство двічі в рік.
  • Снігові барси не нападають на людей першими, не розцінюючи їх, мабуть, як здобич.

1-06-12-2016-600-450

  • Забарвлення хутра сніжного барса робить його маскування в засніжених горах ідеальним.
  • Точна тривалість життя снігових барсів невідома, поточні дослідження повідомляють про терміни в 20-25 років.
  • Снігові барси кочівники, вони можуть постійно подорожувати по території до тисячі квадратних кілометрів.
  • Зовні сніговий барс дійсно дуже нагадує леопарда, тільки хутро у нього не жовте, а біле.
  • Снігові барси через особливості будови гортані не вміють видавати ні виття, ні гарчання, ні нявкання.
  • 23 жовтня міжнародний день снігового барса.
  • Снігові барси одинаки, вони ревно охороняють свою територію від вторгнення.
  • На території дванадцяти країн популяція сніжних барсів має статус території, що охороняється.

2-06-12-2016-600-450

  • Кошенята снігових барсів люблять кататися зі снігових гірок, зовсім як діти.
  • Сніговий барс одна з найбільш високогірних тварин на планеті.
  • Барси ведуть сутінковий спосіб життя, але при необхідності можуть підтримувати активність і в денний час.
  • Зазвичай барси влаштовують собі лігво в печерах або в ущелинах скель. Там вони днем відсипаються перед полюванням.
  • У сніжних барсів надзвичайно гострий зір.
  • Лапи снігового барса широкі, що нагадують рисячі. Барси вміють ходити по глибокому снігу,  не провалюючись в нього.

 
comments powered by HyperComments