Головна / Різні цікавинки / Цікаві факти про левів

Цікаві факти про левів

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Оцініть статтю!)
Loading...
 
 
levГоловне:
Відомі тим, що є чи не єдиними по-справжньому соціальними кішками, леви воліють вести кочовий спосіб життя і живуть групами, які називаються прайди, а лідерство в цих групах в основному належить самкам.

У левів золотисте хутро, а у самців є волохата грива, колір якої варіюється від світлого до рудуватого або навіть чорного.Колір вовни залежить від віку лева, генетики та рівня гормонів.

Дорослі самці левів можуть досягати в довжину до 3 метрів і зазвичай важать від 150 до 250 кілограм, а самки трохи менше за розмірами — максимум 2,7 метра в довжину і важать близько 120-180 кілограм. Хвіст лева може досягати в довжину 0,6-1 метр. Азіатські леви трохи дрібніше африканських родичів.

Тіло лева ідеально пристосоване для полювання: вони сильні і підтягнуті, мають потужні передні лапи і щелепи, які допомагають їм умертвляти здобич.

Леви в основному харчуються великими тваринами, наприклад, люблять зебр і антилоп гну. Не проти відбирати здобич у інших хижаків — гієн і леопардів. Найголовнішими мисливцями прайду є самки.

Левиці спаровуються кожні 2 роки і можуть народити відразу від 1 до 6 левенят через 3,5 місяці після зачаття. Приблизно від 60 до 70 відсотків левенят гинуть в перший рік життя. Самки прайду допомагають одна одній доглядати за потомством.

У дикій природі самці  живуть в середньому 12 років, а самки — 15 років. У зоопарку леви можуть жити довше — понад 20 років.

У прайді можуть жити до 40 левів, включаючи дорослих самок, левів-підлітків (2-4 роки) і 1-2 дорослих самців. Самки залишаються в прайді своєї матері на все життя, якщо нестача їжі не змусить прайд розколотися. Самців виганяють з прайду, коли стають старими для того, щоб конкурувати з більш молодими суперниками.

Самці подорожують спочатку разом з усією групою, яка складається з його родичів, а потім шукають інший прайд, в який можна податися. Зазвичай самці живуть в одному прайді 2-3 роки.

Самці і самки мітять свої території за допомогою сечі, а також відганяють суперників своїм грізним ревом.

levyДе проживають?

Колись леви мешкали по всій Європі, в Африці і в Північній Америці, але сьогодні їх можна зустріти в основному в Африці — від південного краю пустелі Сахара до північної частини ПАР. Середовищем проживання є савани.

Невелика популяція левів — близько 300 особин — мешкає в Гирському лісі на заході Індії.

 

Охоронний статус: африканський лев — вразливий, азіатський лев — на межі зникнення

Популяції львів страждають через те, що людина полює на нього і відбирає у тварин територію, а також левам загрожують хвороби, які можуть передаватися від домашніх собак з сусідніх селищ.

За останні 2 десятка років популяція левів у Африці скоротилася вдвічі з різних причин, включаючи каральні заходи фермерів: леви нападають на домашню худобу.

Втручання людини в середовище проживання азіатських левів поставило під загрозу їх популяцію в Гирському лісі.

Цікаві факти:

— Найближчими родичами левів є тигри, з якими в неволі леви можуть схрещуватися. В результаті на світ з’являються гібриди цих кішок — лигр і тигролев.

— Леви займають друге місце серед котячих за розмірами (після тигрів).

— Грізний рев лева можна почути за 8 кілометрів у савані.

— Грива лева допомагає леву захиститися під час бійок.

— Леви можуть розвивати швидкість до 80 кілометрів на годину, ганяючись за здобиччю, хоча можуть долати невеликі відстані.Стрибок лева сягає 11 метрів.

— У азіатських левів більш рідкісна грива, ніж у африканських родичів, а на животі у них є характерна шкірна складка. Вуха африканських левів заховані в гриві, а у азіатських — стирчать з гриви.

— Під час сезону парування леви можуть злучатися 20-40 разів на день.

 
Loading...
comments powered by HyperComments