Головна / Земля / Південні кити рятуються від косаток, переходячи на шепіт

Південні кити рятуються від косаток, переходячи на шепіт

Самки атлантичних південних китів при спілкуванні зі своїми дитинчатами знижують голос до шепоту», щоб запобігти виявленню хижаками. До такого висновку прийшли біологи, які вивчали гучність голосових сигналів, які випускаються китами.

Південний кит — мешканець приполярних районів в обох півкулях Землі. Біологи вже декілька століть сперечаються про те, скільки видів цих тварин живе на планеті зараз — три, якщо вважати атлантичну, тихоокеанську та антарктичну популяції трьома різними видами, два, якщо кити живуть у північній півкулі все-таки складають один вид, що або один, оскільки кити з північної і південної півкуль все-таки дуже схожі, хоча, ймовірно, і не схрещуються, оскільки не зустрічаються.

Це одна з найбільш великих тварин Землі в наші дні. Воно досягає довжини 19 метрів і маси 91 тонни. З-за своїх розмірів дорослі особини не мають природних ворогів, але полювання косаток на дитинчат є досить звичайною справою, а захистити своє потомство киту, який не має зубів і живиться планктоном, досить складно. Сама дитинча народжується з вагою трохи менше тонни — за китовими мірками, зовсім малюк.

Вчені спробували з’ясувати, як небезпека виявлення хижаками впливає на поведінку тварин. Вони використовували звукозаписувальні прилади, прикріплені до китів присосками. Об’єктом вивчення були кити північноатлантичної популяції (або види), що нараховує зараз близько 500 особин.

З’ясувалося, що самки китів у період до народження дитинчат не соромляться у вираженні своїх почуттів. Гучність їх «розмов» дозволяє чути їх приблизно за кілометр. Цілком ймовірно, що косатки, чий слух адаптований до водної стихії краще людських приладів, чують китів на більшій відстані.

Все різко змінюється з народженням китеня. Його мама негайно переходить на «шепіт», після чого прилади можу засікти її присутність на відстані не більше ніж на сотню метрів. Частота переговорів теж помітно зменшується.